Ruska plava mačka

Ruska plava mačka - Karakteristike

Ruska plava mačka – Izgled

OPĆENITO: Idealna ruska plava mačka je u dobrom fizičkom stanju sa čvrstim mišićnim tonusom.
TIJELO: Fine kosti, čvrsto, mišićavo, okretno i graciozno.
GLAVA: Glatka, srednje veličine, tupa njuška, nos srednje veličine.
UŠI: Velike i široke u korijenu, dosta razmaknute.
OČI: Zaobljene, široko postavljene i zelene boje.
REP: Dug u odnosu na tijelu, debeo u korijenu prema vrhu se sužava.
DLAKA: Kratka, gusta, fina, plišana.
BOJA: Uglavnom svijetlo plave boje, zaštitna dlaka je izrazito srebrna što daje srebrni izgled.

Najveća osobina ove pasmine je dvostruka dlaka koja je svilenkasta, gusta i odvaja se od tijelo. Doslovno možete nešto nacrtati s prstima u krzno i skica će ostati sve dok ga ne izgladite. Sloj zaštitne dlake je srebrn i okretan pa reflektira svjetlost, što krznu daje srebrni sjaj. U kombinacija sa zelenim očima, ruska plava mačka je izrazito lijepa pasmina. Iako je dvostruka dlaka gusta i kratka, ne zahtijeva posebno dotjerivanje.
Sjeverna Amerika priznaje samo plavu boja, a ostatak svijeta priznaje i druge boje dlake.

Ruska plava mačka – Osobine

One su nježne, otmjene, a kada su stranci okolo njih uglavnom su rezervirane ili odsutne. Kada su sa svojim vlasnicima onda su ljubazne i razigrane. Aktivne su ali nisu dosadne. Najviše vole trošiti vrijeme na hvatanje omiljene igračke ili sunčeve zrake. Vole se same zabavljati, ali vole i kada im se vlasnici pridruže u zabavi. Kada ste kod kuće, pratit će vas ali nenametljivo. Blagi uspon na krajevima usana čine da izgleda kao da je uvijek nasmijana. Ne vole promjene u okolišu i svojoj rutini.
Posebno ne vole promjene kod rasporeda večere. Izbirljivi su kod kutka za spavanje i žalit će se ako im ne bude po volji.
Pristojni su, tihi i dobro se ponašaju. Kada vas vide kako se smijete njima neće to ubrzo zaboraviti.

Ruska plava mačka – Povijest

Najčešća teorija o ovoj pasmini je da su je doveli britanski mornari 1860. godine u Veliku Britaniju iz Archangela (Arhangelsk) u sjevernoj Rusiji. Većina se pita da li je to istina, da li su te mačke zaista nastale na tom području. Zbog gustog krzna vjeruje se da su se razvili u hladnoj klimi, a prema dokazima, plava kratkodlaka mačka još uvijek postoji u Rusiji.
1871. godine ruska mačka je prvi put prikazana u Londonu u Kristalnoj palači pod imenom mačka Archangel.
U ovom trenutku, ruska plava mačka je kratkodlaka i plave boje. Na izvornim fotografijama krzno im je bilo gusto, sjajno i svijetlo srebrno-plavo. 1912. godine Upravno vijeće mačaka je priznalo pasminu.
Tijekom 1940-ih i 1950-ih dvije nezavisne skupine uzgajivača su radile na oživljavanju ruske plave mačke s drugim pasminama. U Britaniji, uzgajivači su križali rusku mačku sa sijamskom mačkom s plavim točkama i sa britanskom plavom mačkom. Zbog sijamskog utjecaja, britansko ruska plava mačka je imala ekstremno vanjsko tijelo.
U isto vrijeme, skandinavski uzgajivači su pokušali stvoriti novu pasminu križanjem finske plave mačke sa sijamskim mačkama koje nose faktore boja koji bi unaprijedili plavu boju. Te mačke su biće veće, imale su veće glave i kraće i gušće krzno od britansko ruskih plavih mačaka.
1965. godine britanski uzgajivači, nezadovoljni s promjenama, započeli su vračati u prvobitno stanje rusku plavu pasminu. 1966. godine promijenjen je standard, te se navodi da je sijamski tip nepoželjan. Konačno je postignuta dosljednost kada su križali skandinavsku mačku zelene boje očiju sa britansko ruskom mačkom srebrno-plave dlake i gracioznog tijela.
U Ameriku je stigla u ranim 1900-tim godinama, ali je tek 1947. godine počeo ozbiljan uzgoj i promicanje ove pasmine.

Izvor:
Discovery Animal Planet – Ruska plava mačka