Kako mački dati tabletu?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mačke vole uzimanje tableta jednako koliko uživaju u dugim kupkama među mjehurićima. Budući da ne možete svojoj mački dati paket tableta i čašu vode i reći „Popij dva puta dnevno po jednu nakon obroka“ pitate se koji je najbolji način da date svojoj tvrdoglavoj maci lijek bez krvoprolića? Ostati smiren je ključna stvar. Mačke su osjetljive na nervozu i one lako postanu uzrujane ako ste i vi. Nikad ne pokušajite dati lijek uzbuđenoj ili nervoznoj mački. Zarobite svoju macu u zatvoreni prostor i stavite je na tepih jer će vjerojatno prvo grebati površinu dok ne ispita situaciju u prostoriji. Prvo provedite malo vremena mazeći je i tiho joj govoreći. Zamotajte je u ručnik s izbačenom glavom. Ovo će vas zaštiti i omogučiti će vam lakše rukovanje sa vašom macom.

Postavite palac i srednji prst na zglob čeljusti i lagano otvorite usta. Bez prejakog pritiskanja i naglih pokreta nagnite glavu malo nazad tako da možete vidjeti grlo vaše mačke, gdje jezik počinje. Ubacite tabletu u središte usta i zatim ih brzo zatvorite. Trljejte grlo vašoj mački da bi je ohrabrili da proguta tabletu. Znat će te da je mačka progutala tabletu kada poliže svoje usne. Kada proguta tabletu dajte joj malo vode kroz špricu bez iglice da bi se tableta lakše otopila niz grlo.

Savjeti za davanje tableta vašoj maci

Ako vam se ubacivanje tablete i središte mačjih usta čini kao nemoguća misija, može vam pomoći pištolj za tablete. To obično možete nabaviti kod vašeg veterinara ili trgovinama za ljubimce. Pištolj za tablete izgleda kao slamka sa mekanim gumenim vrhom koji sprema tabletu i neće ozlijediti mačku. Drugi kraj funkcionira kao šprica, gurnete ga unutra i izbaci tabletu u mačka usta. Prije korištenja pištolja za tablete pustite prvo vašu mačku da pronjuška i upozna se s tom napravom. Nakon što ste sve to obavili ugurajte ga polako u mačka usta, smjestite ga u stražnji dio te izbacite tabletu. Držite joj usta zatvorena i milujte vrat dok ne proguta tabletu.

Džepići za tablete

Neke mačke nemogu biti prisiljene, natjerane niti prevarene da uzmu tabletu. Za tvrdoglave i lukave mačke džepovi za tablete su ukusno rješenje. Ove male poslastice imaju otvor ili džepić za smestiti tabletu. Stavite tabletu unutra, zatvorite i ponudite svojoj maci. Dostupni su u nekoliko omiljenih mačjih okusa i arome i mogu zamaskirat bilo kakav medicinski miris lijeka i tablete. Mnoge će mačke pojesti džepić za tabletu bez imalo oklijevanja ali ipak prvo dajte jedan prazan bez tablete da bi provjerili dali je okus prihvatljiv za vašu macu.

Sir

Ako vaša mačka odbije i džep za tablete on ili ona mogu biti slabi na poslastice sa sirom. Malo mačaka može odoljeti ovoj deliciji čak i ako je u to umotana nepoželjna tableta. Stavite malu količinu kremastog sira ili mekanog maslaca okolo tablete dovoljno da se tableta nevidi golim okom. Vaš mačak ili mačka će vjerojatno pojesti tu poslasticu u jednome zalogaju ali budite sigurno da ništa nije ispljunila kasnije. Vaša mačka će biti toliko zauzeta u uživanju u okusu da neće ni primjetiti iznenađenje u sredini. Mačke obično obožavaju sir i maslac pa ova metoda obično bude uspješna za kratkoročne recepte.

Isprobajte tekuće rješenje

Mačke koje trebaju svakodnevno uzimati lijekove, a nežele uzimati tablete na niti jedan od dosad navedenih načina možete probati dati joj lijek u tekučoj verziji. Pitajte vašeg veterinara može li vam preporučiti kakvu tekuću alternativu ako je dostupna. Davanje tekučeg lijeka je slično davanju tablete, samo umjesto što pri stavljanju šprice u usta glava nesmije biti nagnuta nego mora biti u normalnoj razini da se vaša maca nebi ugušila. Vaša mačka će vjerojatno odmah progutati tekući ali pripaite da je slučajno ne ispljune ili ne povrati. Neki lijekovi mogu doći u obliku gela koji mogu biti lagano namazani na mačja usta, nos ili šape.

Osim ako vam vaš veterinar to ne preporuči nemojte skašiti ili samlijeti tabete da bi ih stavili u vodu ili hranu. Skašeni lijekovu mogu imati gorak okus tako da vaša mačka neće dobiti punu dozu.

Davanje kapi za uši

Da bi dali kapi za uši morate vašu macu obuzdati jednako kao da dajete tablete. Stajajući iza mačke nježno savijte jedno po jedno uho. Stavite im kapi te zatim protrljajte uho da bi bili sigurno da se lijek absorbira. Nikad ne koristite štapiće za uši na mačjem uhu,  jer oni mogu gurnitu nečistoće i razne krhotine u ušni kanal.

Bez obzira kako dajete lijekove vašoj mački obavezno nakon svakog uspješnog davanja pohvalite svoju mačku i ponudite joj kakvu poslasticu. Ovo će pomoći vašoj mački da poveže neke zabavne, ukusne i zanimljive stvari uz ovu aktivnost koju inaće rado izbjegava.