Sijamska mačka

Sijamska mačka - Karakteristike

Sijamska mačka – Izgled

OPĆENITO: Srednje veličine, vitka mačka s dugim linijama koje je stanjuju.
TIJELO: Graciozno, dugo i vitko, osebujna kombinacija finih kostiju i mišića, ramena i kukovi nastavljaju cjevastu liniju tijela.
GLAVA: Srednja, ravna lubanja, nos dug i ravan.
UŠI: Izrazito velike, istaknute, široke u korijenu.
OČI: Bademastog oblika, srednje veličine, boja očiju je plava.
REP: Dug, tanak i sužava se.
DLAKA: Kratka, sjajna i leži uz tijelo.
BOJA: Najviše plava, bijela, krem, čokoladna i lila.

Dolaze u četiri ili više boja, ovisno o udruzi mačaka kojoj pripadate. Uglavnom se priznaju bijela, čokoladna, plava i lila boja. Tamnija boja im je na licu, ušima, nogama i repu, dok je ostatak tijela svjetlije boje. Što je hladnije vani, boja će postajati sve tamnija. Kada se tek porode oni su bijeli zbog topline majke pa im se boja razvija dok oni rastu.

Sijamska mačka – Osobine

Neke mačke izgledaju kao da predu ili govore malo glasnije. Sijamske mačke imaju talent komuniciranja, u vezi njihovih ideja i želja, sa svojim odabranim ljudima. Ako se ne možete uključiti u taj dijalog, one će također radosno držati i monolog. Njima mijaukanje nema nikakvog smisla. Neke mogu i strugati (neki bi rekli i urlikati) pa to može biti i malo neugodno.
Jako ovise o ljudima i uvijek žude za aktivnim sudjelovanjem u vašem životu. Žele vas uvijek slijediti. Mogu biti nepredvidive u svom ponašanju pa mogu ponekad biti i ravnodušne i nezainteresirane, ali to je sve normalno. Trebaju se tretirati s poštovanjem i strpljenjem i zahtijevaju puno ljubavi ako želite s njima razviti blizak odnos. Tugovat će ako previše vremena provedu same.

Sijamska mačka – Povijest

Sijamska mačka je jedna od najstarijih pasmina domaćih mačaka i ima jako dugu povijest. Ovo je vjerojatno najprepoznatljivija pasmina na svijetu. Ove elegantne mačke su nastale u Tajlandu (bivši Siam, po kome je pasmina i dobila ime) gdje su bile dragocjene članovima kraljevstva.
U ranim pričama i mitovima spominjali su sijamske mačke kao izdašne, uključujući i maštovite priče na račun njenih osobina. Jedna od takvih priča govori o tome kako je jedna sijamska mačka trebala čuvati vrijednu vazu i svetom hramu, uvila je svoj rep oko vaza i snažno se zagledala tako su joj oči ostale prekrižene. Druga priča govori kako je sijamska mačka štitila princezine prstene, čuvale se prstenje na repovima pa im je bio tako razvijen da prstenje ne može skliznuti.
Bile su opisane i prikazane u knjigama o mačkama, koja je napisana u gradu Ayudha negdje između 1350. kada je grad bio osnovan i 1767. kada je grad bio spaljen od strane osvajača. Po ilustracijama mačke su bile tankog tijela i nogu i blijede boje, a oku ušiju, na repu i nogama je imala tamniju boju. U knjizi je opisano kako su imale crvene oči, ali je to vjerojatno bilo zbog reflektiranja svijetla kada ju je fotograf slikavao.
Nitko nije siguran kada su uvezene u Veliku Britaniju. Najraniji dokumenti spominju kako je sestra britanskog konzula u Bangkoku 1884. godine dobila par sijamskih mačaka, koje je izlagala sljedeće godine u Londonu. Međutim, sijamske mačke su bile 13 godina ranije izložene u Londonu gdje su ih otpisali jer su izgledale neprirodno, kao da su ‘crna ovca’ među ostalim pasminama.
Unatoč lošem tisku, sijamske mačke su postale brzo popularne među britanskim uzgajivačima i prijateljima životinja. U to vrijeme, bile su poznate po križanim očima i uvrnutim repovima i to nije bilo pogrešno do kasnijeg vremena. Prema britanskom standardu iz 1892. godine to je bila mačka srednje veličine, ako je i teške to se ne vidi, jer bi to umanjilo njen graciozni izgled… također je odlikuje izvijen rep.
Ova pasmina je navikla na otmjene stanove plemića, navodno je prva sijamska mačka u Americi živjela u Bijeloj kući. To se često govorilo, pa čak i dokumentiralo, kako je američki konzul David Stickles dao 1878. godine sijamsku mačku gospođi Rutherford Hayes. Druga priča tvrdi kao je stigla u Ameriku 1890-te godine, a bila je dar od kralja Siama američkom prijatelju.
Sigurno su se u Ameriku premjestile početkom 1900-tih kada su se počele prikazivati u raznim emisijama. Postala je najpopularnija kratkodlaka pasmina u Americi, a u ukupnom poretku je treća najpopularnija pasmina ( s drugog mjesta ju je maknuo Maine Coon).

Izvor:
Discovery Animal Planet – Sijamska mačka