Britanska kratkodlaka mačka

Britanska kratkodlaka mačka - Karakteristike

Britanska kratkodlaka mačka – Izgled

OPĆENITO: Kompaktna, uravnotežena, snažna mačka s kratkom i vrlo gustom dlakom.
TIJELO: Srednje veliko, snažno, ravna leđa i široka prsa.
GLAVA: Okrugla i masivna, postavljena na debelom vratu, zaobljeno čelo, čvrsta brada i dobro razvijena, nos srednje širok.
UŠI: Srednje veličine, zaobljen na vrhovima, široke u korijenu i razmaknute.
OČI: Velike i okrugle, boja očiju ovisi o boji dlake.
REP: Srednje dužine, u korijenu debeo pa se prema vrhu sužava i malo je zaobljen.
DLAKA: Kratka, vrlo gusta, elastična i čvrsta na dodir.
BOJA: Dolaze u obzir bilo koje boje i uzorci osim hibridnih.

Britanska kratkodlaka mačka baš kao i američka kratkodlake mačka, poznata je po svom zdravlju i vitalnosti. Pasmina je kompaktna i snažna s okruglim, masivnim licem i glavom. Njena glava se razlikuje od glava ostalih pasmina koje su razvile od domaćih kratkodlakih mačaka. Kod ove pasmine je važna vrlo gusta, kratka i otporna dlaka koja je na dodir čvrsta. Obavezno je redovito češljanje. Iako je najčešće plave boje, može biti i u drugim bojama i uzorcima.

Britanska kratkodlaka mačka – Osobine

Ako ste u potrazi za mačkom koja će opljačkati vaš hladnjak ili luster koristit kao ljuljačku onda ova pasmina nije za vas. One su tihe, smirene, ne zahtjevne mačke s malom tipičnom britanskom rezervom, osobito kada je upoznajte prvi put. Kada ih prođe početna sramežljivost, tada postaju vaši vjerni prijatelji. Uglavnom uvijek pokazuju svoju odanost prema cijeloj obitelji, ne samo prema jednoj osobi. One su slatke i ljubazne i nisu nametljive. Pošto se nezavisne mačke vrlo se dobro prilagode ako ih ostavite same.

Britanska kratkodlaka mačka – Povijest

Britanska kratkodlaka mačka je porijeklom iz Velike Britanije na isti način na koji je američka kratkodlaka mačka porijeklom iz Amerike koja je davno prevezena s nekog drugog mjesta. Ipak, praotac britanske mačke je vjerojatno najstarija prirodna pasmina u Velikoj Britaniji i lutala je po Velikoj Britaniji stoljećima prije nego je rođak te pasmine otputovao u novi svijet.
Britanski predak je bio obična ulična mačka koju su jednom zvali europska kratkodlaka mačka. Britanska kratkodlaka mačka je došla u Veliku Britaniju prije 2000 godina zahvaljujući Rimskom Carstvu. Rimljani, koji su držali te mačke kao kućne ljubimce, prevozili su ih u sjevernu Europu i u svoje vanjske pokrajine u Britanskom otočju.
Ova mačka je stoljećima bila na ulicama i u stajama. U kasnim 1800-tim ljubitelj mačaka Harrison Weir je najviše pomogao oko službenog priznanja ove pasmine. Ubrzo je postala jako popularna pasmina i sudjelovala na prvoj izložbi u kristalnoj palači u Londonu.
Neposredno prije prijelaza stoljeća, primijećene su egzotične dugodlake mačke pa je britanskoj kratkodlakoj mački pala popularnost. Ipak, kao i mnoge druge pasmine nakon Drugog svjetskog rata, britanske mačke su gotovo bile istrijebljene.
Do 1980. godine sve udruge su prihvatile ove pasminu.

Izvor:
Discovery Animal Planet – Britanska kratkodlaka mačka