Zašto je vaša mačka nervozna
kako sprijeciti sukob izmedu macaka

Ako znate zašto vam je mačka nervozna to će vam puno pomoći oko izbora najboljeg tretmana. To vam može pomoći i kod vaših očekivanja što dalje. Mačke ne moraju ubijek biti umiljate kako ste vi zamislili kada ste ih donijeli, i nemojte sebe kriviti ako ne napredaju dovoljno brzo.
Ako ste usvojili divlju mačku, očekujte da će one bit nervoznije od udomačenih maca, ali ipak nervoza i tjeskoba nisu specifični problemi pasmina.

Baš kao i kod ljudi, postoje svakojaki razlozi zbog čega su vaše mačke nervozne. Mnoge nervozne mačke su doživjele neku vrstu traume poput zlostavljanja ili napada psa. Druge se jednostavno nisu socijalizirale, pa se nisu navikle živjeti s ljudima u kući, pogotovo ako su ulične mačke. Može ih biti strah pasa, drugih mačaka ili čak čudnih stvari kao što su kante za smeće. To je sve o poznanstvima i nagonima. Za razliku od pasa, mačke nisu u čoporima kada se osijećaju ugroženima, oni samo potrče i sakriju na sigurno mjesto.
U principu, nervoznim mačkama je najbolje u mirnoj kući, ali to ne znači da se nemogu naviknuti na djecu ili glasne zvukove. Morate joj u kući dati neko sigurno mjesto za skrivanje i biti jako strpljivi i raditi s njom. U užurbanom društvu napredak će ići sporije, ali postoje neki načini kako mački dati više samopouzdanja.

Savjeti za smirenje nervozne mačke

Ljubav i strpljenje će najviše pomoći mački kako bi se što ugodnije osijećala u novom domu, pored toga možete koristiti i posebne tehnike i lijekove.
Najbolja stvar koju možete učiniti za novu mačku je ta da je stavite u malom skučenom prostoru, kao što je kupaonica, gdje se ona može skriti a usput joj malo na silu pokažite ljubav. U toj sobi mačka mora imati sve što je potrebno: hrana, voda, kutija za nuždu, nešto udobno za spavati, nešto za grebanje i pokoju igračku. U tom prostoru neka provede nekoliko dana ili tjedana prije nego upozna ostatak kuće.
Mlade mačke se socijaliziraju u vrijeme od 8 do 12 tjedana. Ako ste udomili odraslu mačku koja je već ‘oblikovana’ podmitite je prehrambrenim nagradama dok provodi vrijeme s vama. Davajte hranu prema rasporedu, ali kao nagrada poslije treninga neka bude nešto za gozbu poput kuhane piletine. Ako od trzanja dođe do mirnog sjedenja dajte joj mali komad piletine. Ako napravi nekoliko koraka prema vama, dajte joj malo više. Ipak želite da vas poveže s pozitivnom nagradom.
Ako osijećate da trening sam po sebi nije dovoljan, možete isprobati i neke biljne lijekove. Biljni ekstrakti za kućne ljubimce mogu pomoći kod ublažavanja tjeskobe. Možete ga staviti u njihovu vodu ili na njihove uši. Također možete uzeti mačje feromone kako bi se mačka osijećala ugodnije na nepoznatom mjestu, pa je najbolje poprskati ih po sobi. Mačke vole miris lavande, eteričnih ulja, ali NE STAVLJAJTE ulja na njihovu kožu, jer su otrovni ako ih progata.
Tu ssu i lijekovi na recept koji mogu pomoći mački, ali što će zaista najviše pomoći ovisi o dinamici u vašem domu, a i preporuča se razgovarati sa veterinarom.

Planiranje socijalnih interakcija

Vašoj mački će biti ugodnije ako se osijeća sigurno u sobi, pa ako je želite potakniti na druženje, zabavljaj te je u sobi koja ima mnogo namještaja. One trebaju košare i namještaj kako bi se skrivale, i kako bi sigurnije istraživale. I u ovoj situaciji možete koristiti poslastice.
Ako imate goste koji često dolaze, predstavite ih jednog po jednog vašoj maci. Odvedite je u malu kupaonicu, baš kao kad ste je podučavali kako je volite i dovodite goste. Nemojte je previše gurati i naravno na kraju je nagradite. Trebat će više od jednog upoznavanja da se prilagodi, i budite sigurni da su prijatelji za to da se provede taj trening.