Tjeranje mačaka

mačka tjeranje

Mačka za vrijeme tjeranja pokazuje prepoznatljive znakove i zvukove, a ni jedan od njih nije smješan. Njezini hormoni diktiraju njeno ponašanja, tako da nekad vaša slatka maca se počme ponašati kao tineđerica zaljubljena u Justina Biebera. Imeđu njenih poziva potencijalnim partnerima i promjena razpoloženja nećete imati nimalo mira, a neće ni ona. Jedino što možete očekivati je da njen ciklus tjeranja završi – ako ikad završi? Evo što možete očekivati od vaše mačke za vrijeme tjeranja:

Vrijeme mačjeg puberteta

Vi možete imati mačku čija razigranost i vitko tijelo upučuju na to da je još mačić, pa naravno nemožete zamisliti da je ona dovoljno stara da bude dio igre parenja. Ali pubertet u mačaka može doći iznenađujuće rano. Sijamske mačke mogu ući u pubertet čak i od 4. Mjeseca starosti. Za divlje mačke ili one koje provode većinu svoga vremena na otvorenom u prisutnosti mladog mačka mogu doživjeti seksualnu zrelost i prije 4. Mjeseca starosti.  Općenito, mačka u prosjeku do dobi za razmnožavanje dolazi od 5. Do 6. Mjeseca starosti. Ona može doživjeti estrus(seksualno uzbuđenje, zbog povečanog lučenja hormona),  tjeranje i postati skotna iako je i sama u neku ruku mačić.

Znakovi koji pokazuju da se mačka tjera

Glasno i zapomagajuče jaukanje su dobar pokazatelj da se vaša mačka tjera, To je poziv svim mačcima u blizini da je ona spremna za ljubavnu igru. Držanje tijela i repa i podignuti stražnji dio tijela također pokazuju da je spremna za akciju. Biti će nježnija, trljati će tijelo i glavu uz vas, stolicu ili uz druge mačke u kučanstvu. I imat ćete dojam da je uznemirena. Iako su mačci poznatiji po „piškenju“ mačke za vrijeme tjeranja će činiti isto. Njihovi repovi će se podignitu i označit će zidove i namještaj sa svojim urinom punim estrogena. Možda primjetite isjedak i sluz sa malom količinom krvi.

Što se događa kad mačka izađe iz tjeranja

Nakon što mačka uđe u pubertet povišene razine estrogena i reproduktivnih hormona su uzrok zašto mačka se tjera. Tjeranje traje od sedam do deset dana, a za to vrijeme mačka je izrazito nemirna. Čak i ako joj se ciklus smiri, doživjeti će istu situaciju za neka dva ili tri tjedna. Zato kastracija je najbolji način da joj smanji patnje i frustracije za vrijeme tjeranja. Kućne mačke će za vrijeme tjeranja učiniti sve da pobjegnu da bi mogle nači partnera za parenje. Dok ne zadovolji svoje potrebe parenjem ili dok ju se ne kastrira njeno tijelo će nastavljati ciklus plodnosti.

Koliko se često mačke tjeraju

U mačjem mozgu se izlučuje hormon melatnin koji se smanjuje kako se povećava dnevna svjetlost. Potaknuta smanjenjem melatonina, reporoduktivni hormoni iz mačjeg mozga premještaju se iz hipofize u jajnike, čekajući oplodnju. Na periode tjeranja kod mačaka utječe promjena godišnjih doba, tako da ne kastrirane mačke pate od kontinuiranih promjena hormonalnih aktivnosti. Mačke se mogu okotiti tijekom cjele godine ali rano proljeće i jesen su vrh sezone mačića. To je doba zastrašujuće za skloništa za neudomljene životinje koja su poplavljena neželjenim leglima.

Tijekom toplijih mjeseci, sa povečanjem danje svjetlosti mačke će se tjerati svako dva do tri tjedna. Mačka koja okoti mačiće može se tjerati tjedan dana nakon okota ali najčešće treba proći tri do četri tjedna.

Kontroliranje tjeranja

Držeći vašu ne kastriranu mačku u kući će je zaštiti od parenja pod uvjetom da nikako ne uspije pobjeći. Ali njena nelagoda, nemir i ponašanje uzrokovano hormonalnim promjenama će se nastaviti tokom svakog ciklusa tjeranja, ponavljajući se nekoliko puta godine za vrijeme trajanja cijelog njenog života. Kako bi olakšali njoj, a i vašim ušima da nemorate slušati glasne mačje pozive na parenje dajte je kastrirati. Ovaj jednostavan kirurški postupak može lako ostvariti bilo koji veterinar. Kastracija će sprječiti trudnoću i mačju prenapučenost. Ona će također biti zdravija i smanjiti će rizik od mogučnosti dobivanja raka dojke i bolesti maternice.