Opasnost od krpelja

Proljeće i jesen su vrhunac sezone krpelja, tako da u to doba trebate biti posebno oprezni i često provjeravati kožu i dlaku vaše mace. Krpelji na vaši macu mogu priječi sa drveča, trave ili grmlja. Najbolje bi bilo u to doba ograničiti rizik od izloženosti tako da vašu macu držite u zatvorenom prostoru ili pak ako se u mogučnosti u svome dvorištu. Vaše dvorište morate održavati uredno. Redovito kositi travu i podrezati grmlje. I obavezno nakon svake igre vani provjeriti detaljno vašu macu. Također krpelje možete odvratiti od vaše mačke posebnim sprejevima i ogrlicama protiv krpelja.

Kako prepoznati bolest i potencijalne opasnosti

Krpelj preživljava hraneči se krvlju životinje na kojoj živi, tako da vaša mačka može postati letargična i anemična. Ostali simptomi su groznica i gubitak apetita. Kada se krpelj “zakači” na vašu mačku postoji opasnost od prenošenja raznih bolesti, virusa i bakterija u krvotok. A to može uzrokovati bolest koja utječe na zglobove i limfni sustav, uzrokujući umor i dehidraciju. Tako da je vrlo važno na vrijeme prepoznati i ukloniti krpelja sa vaše mace.

Kako pravilno ukloniti krpelja

Za pravilno uklanjanje krpelja sa vaše mačke najbolje je koristiti pincetu. Zahvatite krpelja pincetom što je moguće bliže koži, te ga povucite ravno bez ubijanja. Nemojte ga lomiti jer to bi moglo potaknuti oslobađanje bakterija u mačji krvotok. Nakon što uklonite krpelje morate ga ubiti. Najbolje ga je potopiti u alkohol ili pošpricati insekticidom. Nikako ga nemojte bacati u WC školjku ili nešto slično tome jer ga to neće ubiti. Također nemojte zaboraviti oprati ruke nakon bilo kakvog dodira sa krpeljom.
Nakon što ga uklonite morate zaliječiti ranu vaše mačke antiseptikom. Budite pažljivi nekoliko narednih dana u slučaju da primjetite nekakve promjene u ponašanju vaše mačke koje bi mogle upučivati na nekakvu bolest. U slučaju da primjetite nešto neobično bilo bi vam najbolje da se u što kračem roku kunzultirate sa veterinarom.